top of page
  • Foto van schrijverNelle

"Alles is energie" zei Einstein.

Bijgewerkt op: 4 dec. 2021

Wat is dat toch met energie? ... Ik heb veel theater gemaakt en gespeeld. Gewroet, getwijfeld, geschreven, herschreven, gespeeld, geleefd en gevonden in het maken. Een theatergoeroe waar ik een hele tijd mee heb mogen samen werken had het heel vaak over energie. De energie waarmee je op een podium staat. De energie waarmee je een woord zegt of scandeert. De energie waarmee je bewust en in volle aanwezigheid een enkele beweging doet.


Dat het bij wijze van spreken recht vanuit uw kruis moet komen. Niks bij wijze van spreken. Het ìs zo. Het komt recht vanuit uw kruis. Vanuit uw center. Vanuit uw buik. Vanuit de hersenen van uw lijf. Als een woord, een zin, een beweging vanuit dat center ontstaat, is hetgeen wat op het podium gebeurt waar en oprecht en 'goe gespeeld'. Dan heb je het dus niet meer over spelen maar over zijn.

....................................................................

Sinds een tijd doe ik KAP. Kundalini Activation Proces bij Karin Nuñez de Fleurquin. Kundalini is Sanskriet voor 'de opgerolde'. Het verwijst naar een opgerolde, spiraalvormige kracht die te vinden is in de basis van de wervelkolom in je heiligbeen; niet in je fysieke lichaam zelf, maar in je energielichaam. Naar deze sessies dien ik te gaan met een open hart en open blik. Zonder verwachtingen. Het is een oefening in loslaten; meer bepaald oordelen en ego loslaten. Overgave, nieuwsgierigheid, aanwezig zijn ìn mijn lichaam (embodiment) zijn sleutels om te mogen ervaren wat het Kundalini Activation Process kan zijn. Vrienden vragen me: ‘Maar wat gebèurt er dan?!’


‘Wel, mijn lichaam ligt op zijn rug. Op dat moment ben ik louter energie. Ik tracht mijn gedachten of mijn ego te laten rusten (dit gaat in golven. Soms roept het ego luid om aandacht door bijvoorbeeld te zeggen: lig je hier nu weer; geloof je echt in dit woezjiewoezjie-gedoe?… soit, ebt na een tijdje wel weg.) Er wordt muziek gespeeld die op verschillende frequenties intunet. Om het proces te ondersteunen. Er is een facilitator die de energie die ter hoogte van mijn kruis in mijn energielichaam aanwezig is; laat vibreren, wakker maakt, los maakt.’ Ze kijken me raar aan; toch benieuwd:

‘Oké, maar wat gebèurt er dan?’

‘Ik lig. Voel me de ene keer heel zwaar worden en warm. Mijn vingers lijken langer te worden doordat ik voel dat er elektriciteit uit mijn vingertoppen komt. Ik kan ze zelfs vast nemen. Een moment erna voel ik me heel koud. Begint mijn bovenlichaam te schokken en vervolgens te huilen. Zout water rolt over mijn wangen. (Terwijl er iemand naast me luidkeels ligt te lachen ;-). Heerlijk dat dit naast elkaar kan gebeuren zonder oordeel.) Kort erna begint mijn rechterbeen te trillen. Ik voel de facilitator nabij en voel me daardoor ook veilig; ik laat mijn been zijn ding doen.’ ‘En gebeurt er altijd hetzelfde?’ vragen ze.


‘Neen, het is altijd anders. Je lichaam kiest. Er was ook eens een keer dat ik vooral veel zag: de energie van mijn grootmoeder, engelen. En die keer dat ik een zandloper zag. Hij draaide zich telkens om: leeg en weer vol, leeg en weer vol. En soms gebeurt er niks. En da’s ok.’ ‘Ben je niet bang?’ ‘Neen, ik ben niet bang. Omdat de ruimte in tijd en plaats waarin dit gebeurt veilig zijn. Door de in- en uitleiding en vooral door de kap-facilitator.Het voelt als een ritueel of ceremonie. Je zou het ook eens kunnen proberen.’ zeg ik aanmoedigend tegen mijn vrienden. ‘Ik neem alles wat ik daar ervaar mee in mijn dagen. Open hart, open blik en nieuwsgierigheid.’

Blij dat ik heb mogen ervaren hoe energie voelt! Einstein zei het al: “Alles is energie” .......................................................................... In Leuven loopt het Knalfestival met o.a. twee prachtige expo’s in de Universiteitsbibliotheek en museum M Leuven. (nog tot 30/01/22) We gingen kijken. In Museum M ben ik getuige over hoe de mens al sinds zijn bestaan naar boven kijkt, naar de kosmos. Vragen stelt over de oorsprong, vorm en betekenis van het heelal. Die vragen resulteren in prachtige objecten van de prehistorie tot nu.

Antwoorden op het ontstaan van het heelal vond ik in de Universiteitsbibliotheek: hier worden wetenschappelijke theorieën uit de doeken gedaan over de oerknal of big bang die berekend en bedacht werden door Albert Einstein, Georges Lemaître, Stephen Hawking, Thomas Hertog en andere straffe koppen… Hoewel mijn brein te krap aanvoelde om het ten volle te vatten en te begrijpen werden mijn lijf en verstand getroost met kunstwerken die vertrekken vanuit dit kosmische en megalomane thema. Het gaat over tijd, ruimte, dimensies, geometrie, bestaan, waarneming…


Op het einde kan ik alleen maar blij en dankbaar zijn dat ik mee deel van dit alles ben dat ik mee deel ben van dit alles dat ik deelneem: De kunstwerken, de theorieën, de objecten maken me deel van het geheel. Ik doe mee. Ik speel mee. Ik vibreer mee. Ik voel mee. Ik leef mee. Ik overgeef me mee. Vanuit mijn energielichaam. Vanuit mijn kruis. ‘Alles is energie’ Beste Meneer Albert Einstein, u heeft gelijk.
foto 1: Nelle De Maeyer in Straks is nu gedaan van ziellabo vanelle

film: in Universiteitsbibliotheek: The Cosmic Spectrum van Katie Paterson

foto: detail uit het krijtbord van Stephen Hawkings bureau


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page