top of page
  • Foto van schrijverNelle

Wààrom in de nacht? Wààrom in het donker? Wààrom in de duisternis? Wat gebèurt er in die waaknacht?

"Mysterie en fantasie komen uit dezelfde bron voort. Deze bron wordt duisternis genoemd... Duisternis binnen duisternis, de poort naar alle inzicht." Lao-Tzu

Alles wat in de natuur

ontstaat . kiemt . ontspruit

gebeurt in het donker.

Een zaadje wordt in aarde gelegd en zachtjes toegedekt..

Pikkedonker.

Een bloembol wordt in de grond gestopt.

Pikkedonker

Een ei dat uitgebroed wordt onder de warmte van een vogel.

Pikkedonker.

Een zaadcel zwemt zijn weg richting eicel.

Pikkedonker.

Een foetus creëert in de baarmoeder àlles wat nodig is om te leven.

Pikkedonker.


In het boek Duisternis belicht vinden we woorden die onze waaknacht kracht bijzetten en ondersteunen:

'De filosoof Pliny merkte op dat voor elke stap die we in de richting van het licht doen, we eenzelfde stap in de tegenovergestelde richting, naar de duisternis moeten doen. Hij wist dat het voor de veiligheid van elke tak aan elke boom in harde wind nodig was dat de bomen zelf stevig in de donkere aarde geworteld zijn, waarmee alles wat oprijst naar de zon wordt verankerd.''Werken met de duisternis is iets wat in alle culturen voorkomt. We treffen het al aan in het neolithicum, de taoïstische leringen die 2500 jaar oud zijn en in boeddhistische, christelijke, hindoeïstische, Aboriginal, voorouderlijke en inheemse tradities. Binnen veel geloofstradities wordt het beschouwd als een geheim - een onthutsend geheim dat door zijn duidelijke aanwezigheid verborgen wordt gehouden, want duisternis is tegelijkertijd overal en nergens.

... Er is iets in de duisternis -in haar genezende essentie of mythische kwaliteit, misschien- dat voortduurt als een bron van verlichting en zelfs van wonderen.'


Deze woorden doen me zò goed want wat ik wist en al heb mogen voelen lees ik nu zwart op wit in een boek: "Er is iets in de duisternis dat voortduurt, als een bron van verlichting en zelfs van wonderen."

Dit gebeurt in de iksplosie.WAAKnacht die ik samen met Kristien faciliteer. Elke keer keren we samen met onze deelnemers nadien huiswaarts met een verlichting, een essentie, een wonder waar we keer op keer op kunnen terug vallen eenmaal we terug in de mallemolen van het dagelijkse leven zitten.

Verblijf in de duisternis stimuleert op natuurlijke wijze de productie van DMT in de hersenen en zal daarom automatisch leiden tot een nieuwe ervaring van de werkelijkheid.

Als je met een zuivere intentie de duisternis binnengaat - dat wil zeggen, de intentie van waaruit je besluit jouw zijn door die duisternis te laten omhullen- is een waaknacht een spirituele beleving. Er kan namelijk het volgende gebeuren:

'In de hersenen wordt de neurotransmitter serotonine - die ons in staat stelt in het normale waakbewustzijn te verblijven, om de werkelijkheid te zien zoals die normaal wordt ervaren- geproduceerd als reactie op licht. Maar in de duisternis wordt in plaats daarvan melatonine geproduceerd en vervolgens omgezet in pinoline, een biochemische substantie die te maken heeft met het droombewustzijn, zodat we de werkelijkheid op een totaal ongebruikelijke manier zien.

Als pinoline eenmaal in de hersenen vrijkomt, wordt de productie van DMT (dimethyltryptamine) gestimuleerd. DMT vertegenwoordigt het natuurlijke vermogen van het lichaam om elke werkelijkheid die wij verkiezen te scheppen. Verblijf in de duisternis stimuleert op natuurlijke wijze de productie van DMT in de hersenen en zal daarom automatisch leiden tot een nieuwe ervaring van de werkelijkheid.

Door DMT lost de wurggreep van de rationele geest op en richten we ons op het huidige moment, waarvan wij deel uitmaken. We zijn één om in het hier-en-nu te zijn, in contact met het volledige scala van onze zintuigen, heel en volledig onszelf. Daarmee zijn we in staat een nieuwe en andere toekomst binnen te gaan, een zoals wij die onszelf voorstellen en scheppen in plaats van een die voortkomt uit de voorschriften en definities van anderen, die ons hebben gebracht naar dit moment in de tijd en naar de noodzaak voor duisternis om ons opnieuw in contact te brengen met alles wat we ooit hebben geweten voordat ons werd verteld wat we moesten geloven.'


DMT is een lichaamseigen stofje dat in een kleine hoeveelheid kan aangemaakt worden. Het stofje met hallucinerende werking wordt geproduceerd in de pijnappelklier. Om die DMT aan te spreken, te laten ontstaan en zijn werk te laten doen heb je

vertraging,

duisternis,

een draagvlak,

veiligheid,

stilte nodig.

Kristien en ik faciliteren deze parameters in een waanzinnige ervaring: een waaknacht. We kiezen daarenboven voor duisternis in de natuur. Aan de waaknacht gaan 10 dagen voorbereiding vooraf die je thuis doet: via mail ontvang je inspirerende opdrachten, ademwerkoefeningen, praktische info en inspiratie. Op dag 10 komen we samen om het mysterie van de duisternis te exploreren. Alleen maar toch tezamen.

(De duisternis kan voor sommigen ook een plek van onveiligheid en angst zijn. Weet dat je ons hierover altijd mag contacteren om samen te kijken wat jou kan helpen om deze verdiepende ervaring toch te kunnen beleven.)


Klaar voor een trip?


Bron:

Heaven, Ross en Buxton, Simon. Duisternis belicht. Spiritueel ontwaken in de duisternis via meditatie. Uitgeverij Ankh-Hermes: 2007

Dr. Dispenza, Joe. Becoming Supernatural. Uitgeverij Succesboeken: 2021

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page